Απάντηση ΙΝΚΑΔευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Διαγραφή χρεών δανειοληπτών

 

Διαγραφή χρεών δανειοληπτών.

ΙΝΚΑ ΔΤ 317/14.11.11
2 Αποφάσεις δικαίωσης Δανειοληπτών μελών μας.
Δίκτυο ΙΝΚΑ
ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ μέλος του  ΙΝΚΑ ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
1η ΑΠΟΦΑΣΗ.
Άλλη μία σημαντική απόφαση των Ελληνικών Δικαστηρίων, η υπ’ αριθ. 1/2011 απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαμίας που εκδόθηκε και θεωρήθηκε την 1η/11/2011 και διέγραψε τα χρέη δανειολήπτη κατά 61%, και συγκεκριμένα, για χρέος στις τράπεζες συνολικού ποσού 232.665,11 Ευρώ, διέγραψε 142.000 €.
Επισημαίνουμε ότι: Η συγκεκριμένη απόφαση που ικανοποίησε το μέλος μας μετά από κατευθύνσεις και προτροπή της Νομικού Συμβούλου της Ένωσης, κας Σοφίας Μαγγιώρου, είναι σημαντική διότι νομολογεί τα κάτωθι συγκεκριμένα στοιχεία του Ν. 3869/2010 (Νόμου Κατσέλη).
1ον Απερρίφθη ο ισχυρισμός μίας εκ των πιστωτών με την οποία ισχυριζόταν ότι η κρινόμενη αίτηση ήταν αόριστη επειδή δεν εξειδικεύεται στην αίτηση το κόστος διαβίωσης του αιτούντα και δεν προσκομίζονται από αυτόν τα έγγραφα από τα οποία προκύπτουν τα εισοδήματά του και η ανεργία της συζύγου του, τούτο δε διότι αυτά αποτελούν θέματα της αποδεικτικής διαδικασίας και όχι του ορισμένου της αίτησης.
2ον Τηρήθηκε η προδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού με την διαμεσολάβηση της ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ βάσει του άρθρου 2 του Ν. 3869/2010.
3ον Το συνολικό ποσό των οφειλών του ανερχόταν στα 232.665,11 Ευρώ εκ των οποίων θα πληρώσει τελικά για 4 έτη ποσό 31.200 € και μετά την παρέλευση αυτών θα καταβάλει για 12 έτη συνολικά το ποσό των 59.500 €, δηλαδή το συνολικό ποσό των 90.700 Ευρώ. Συμπερασματικά, ο οφειλέτης έχει απαλλαγεί κατά το ποσό των 142.000 €.
Το βασικότερο, όμως, όλων είναι ότι σώθηκε η πρώτη κατοικία που είχε κοινή με την σύζυγό του ανά ½ , η αυτοτελής αποθήκη και το αυτοκίνητο του δανειολήπτη.
2η ΑΠΟΦΑΣΗ.
Παράλληλα, στο ίδιο Ειρηνοδικείο είχε προσφύγει και η σύζυγος του ανωτέρω αιτούντος, η οποία ήταν συνοφειλέτης στα ίδια δάνεια με το σύζυγό της, χωρίς να έχει η ίδια κανένα άλλο πλην του 50% της πρώτης τους κατοικίας, περιουσιακό στοιχείο, επί της αιτήσεως της οποίας εξεδόθη η υπ’ αριθ. 2/2011 απόφαση του αυτού δικαστηρίου (Ειρηνοδικείο Λαμίας), δυνάμει της οποίας αναστέλλεται για 6 μήνες η καταβολή οιουδήποτε χρηματικού ποσού προς τους πιστωτές της λόγω μακροχρόνιας ανεργίας.
Οι πολίτες δανειολήπτες καταναλωτές, μέλη του δικτύου ΙΝΚΑ, με αυτές τις αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων, επανακτούν την αγοραστική τους δύναμη, προάγοντας την οικονομική και κοινωνική τους δραστηριότητα.
Καλούμε όλους τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες να προστρέξουν στις διατάξεις του Νόμου Κατσέλη και να είναι σίγουροι πως η ελληνική δικαιοσύνη στέκεται θεματοφύλακας των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.