Απάντηση ΙΝΚΑΤετάρτη 14 Μαΐου 2008

Το ΙΝΚΑ ο Ριζοσπάστης


Το ΙΝΚΑ ο Ριζοσπάστης και η «απελευθέρωση της αγοράς»
Την 14η Μαΐου του 2008  με αφορμή το μποϋκοτάζ που κήρυξε το ΙΝΚΑ  ο Ριζοσπάστης δημοσίευσε επικριτικό κείμενο σε βάρος του,  με κύρια αιχμή ότι δήθεν το ΙΝΚΑ υποστηρίζει  την «απελευθέρωση της αγοράς», Το ΙΝΚΑ, με σεβασμό προς το ιστορικό κόμμα της Αριστεράς και υποθέτοντας ότι το δημοσίευμα προέρχονταν από λανθασμένα στοιχεία, έστειλε απάντηση στον Ριζοσπάστη, η οποία όμως δεν δημοσιεύτηκε. Παραθέτουμε και τα δύο πλήρη κείμενα:


(Ριζοσπάστης Οικονομία Τετάρτη  14 Μάη 2008)
Αντιστρόφως ανάλογα
Να μποϊκοτάρουν την ακρίβεια ζητά το ΙΝΚΑ, καλώντας τους καταναλωτές να απέχουν αύριο από τα ψώνια τους. Εκεί, λέει, συνίσταται η «αντίσταση κατά της νοθείας και κερδοσκοπίας». Σε μια μέρα όλο το χρόνο και μάλιστα μη αγοράζοντας απαραίτητα αγαθά, εξαντλείται το... αγωνιστικό του φρόνημα. Μόνο που όλον τον υπόλοιπο χρόνο, σιωπά συστηματικά για τις αιτίες που γεννούν και συντηρούν την ακρίβεια, ζητώντας «απελευθέρωση» της αγοράς.
Τέλος πάντων, τι είναι κατά το ΙΝΚΑ η ακρίβεια; Φυσικό φαινόμενο; Ακόμα δε συνειδητοποίησαν ότι συνδέεται με συγκεκριμένες πολιτικές και συγκεκριμένα συμφέροντα; Ας καταλάβουν οι ιθύνοντες του φορέα ότι δε γίνεται να είναι και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος. Γιατί «απελευθέρωση» και συγκράτηση των τιμών είναι μεγέθη αντιστρόφως ανάλογα...


(ΙΝΚΑ 19/ Μαΐου/ 2008)
ΕΥΘΕΩΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Αγαπητοί  σύντροφοι
Η ιστορία του ΙΝΚΑ χωρίζεται χονδρικά σε δύο περιόδους: Πριν από 2004 και μετά.
Πριν από 2004 αντιπρόεδρος του ΙΝΚΑ ήταν σημαίνον στέλεχος του ΚΚΕ και νυν ευρωβουλευτής. Αν σ' αυτή την περίοδο το ΙΝΚΑ μίλησε για  «απελευθέρωση» της αγοράς ζητήστε από αυτό το στέλεχός  σας ενημέρωση και ευθύνη (που ούτε και τότε θυμόμαστε τίποτα για «απελευθέρωση» της αγοράς)
Για μετά το 2004 η νυν ηγεσία  του ΙΝΚΑ, στην οποία δεν συμμετέχει ο τότε αντιπρόεδρος, θέτει στη διάθεση του Ριζοσπάστη όλο το αρχείο του, και αν βρείτε ανακοίνωση ή δελτίο τύπου ή απόφαση συνέλευσης του ΙΝΚΑ που να μιλά για απελευθέρωση της αγοράς δεσμευόμαστε να ζητήσουμε  δημόσια συγνώμη.
Η θέση του ΙΝΚΑ για την αγορά είναι σαφής: Η αγορά (είτε καπιταλιστική  είτε σοσιαλιστική) θα πρέπει να υπηρετεί τις ανθρώπινες ανάγκες και τα 7 (Επτά) Κεκτημένα του Καταναλωτικού Κινήματος:1ο Το Δικαίωμα της Επιλογής, 2ο Το Δικαίωμα της Ενημέρωσης, 3ο  Το Δικαίωμα της Ασφάλειας, 4ο Το Δικαίωμα της Εκπροσώπησης, 5ο Το Δικαίωμα της Αποζημίωσης, 6ο  Το Δικαίωμα της Συνεχούς Εκπαίδευσης και 7ο     Το Δικαίωμα του Υγιούς Περιβάλλοντος - συνεπώς  πρέπει να ελέγχεται.
Αγαπητοί σύντροφοι,  υπενθυμίζουμε ότι μετά το 2004 το  ΙΝΚΑ έμεινε για ενάμιση χρόνο με σφραγισμένα τα γραφεία του, πράγμα που δεν είχε γίνει ούτε επί δικτατορίας, και αυτό επειδή ήρθε  σε ρήξη με μεγάλα  συμφέροντα. Το ΙΝΚΑ εξακολουθεί όποτε χρειάζεται να έρχεται σε ρήξη με συμφέροντα, με πολυεθνικές με εργολάβους, με μεγαλέμπορους …
Και βέβαια δεν περίμενε το ΙΝΚΑ ότι μετά το μποϊκοτάζ θα λυθούν όλα τα προβλήματα των καταναλωτών. Το μποϊκοτάζ, για να χρησιμοποιήσουμε το συνδικαλιστικό ιδίωμα, είναι μια σαν προειδοποιητική απεργία (όπως θα συμφωνούσε και το ΠΑΜΕ). Μια Εικοσιτετράωρη απεργία δεν θα κάνει πλούσιους τους εργαζόμενους αλλά αποτελεί μια αρχή.
Στη συνέχεια πιστεύουμε ότι θα βρεθούμε  μαζί. Περιμένουμε τις προτάσεις σας και την καλόπιστη κριτική σας και είμαστε στη διάθεσή σας να σας ενημερώνουμε εμείς για ποιες θέσεις και αρχές εκπροσωπούμε.