Απάντηση ΙΝΚΑΣάββατο 27 Αυγούστου 2011

Η Πραγματική Οικονομία και τα… Διόδια


Η Πραγματική Οικονομία  και τα… Διόδια

(Δημοσιεύτηκε στο  ΠΑΡΟΝ)
Μπάμπης Δεληνταδάκης (Μέλος του ΔΣ του ΙΝΚΑ/ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος) 
           
Οι κινητοποιήσεις των πολιτών εναντίον των διοδίων έχουν  και μια άλλη διάσταση που δεν έχει αποκαλυφθεί ούτε  προβληθεί. Οι πολίτες που πολεμούν αυτό το ληστρικό μέτρο  ταυτόχρονα αγωνίζονται (εκούσια ή ακούσια) και για κάτι ακόμα  μεγαλύτερο, από το αυτονόητο δικαίωμά τους να χρησιμοποιούν ελεύθερα τους δρόμους, που  οι ίδιοι έχουν κατασκευάσει με τους φόρους τους. Αλλά ας  δούμε τα πράγματα  από την αρχή.
            Με την «ΟΝΕ» και το Ευρώ το μεγαλύτερο μέρος της Πραγματικής Οικονομίας μας καταστράφηκε. Αυτή τη στιγμή έχει μείνει λιγότερο από το 30% της πραγματικής  παραγωγής που είχαμε στη δεκαετία του 1990. Αυτά που παράγουμε είναι λίγα και αυτά που εξάγουμε λιγότερα. Η συρρίκνωση  της Πραγματικής Οικονομίας αντικατοπτρίζεται και στον ΣΕΒ,  ο οποίος, εκτός από μια μειοψηφία βιομηχάνων, περιλαμβάνει ακόμα και διαφημιστές! Γίνεται μάλιστα κίνηση από πρώην  αντιπρόεδρο του ΣΕΒ για νέο φορέα, με μέλη που  θα προέρχονται αποκλειστικά από το χώρο της μεταποίησης (ό,τι έχει απομείνει) με αιχμή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
            Το κενό που άφησε η Πραγματική Οικονομία (Αγροτιά, Βιομηχανία, Βιοτεχνία, Τουρισμός, Μεταφορές, Εμπόριο) το κάλυψε η «Οικονομία του Αέρα» που δεν είναι τίποτα άλλο από έναν απορροφητήρα χρημάτων και πόρων χωρίς ανταπόδοση. Επειδή τα κέρδη αυτής της «Οικονομίας» είναι τεράστια περιθωριοποιεί  την Πραγματική Οικονομία. Έτσι η «Οικονομία του Αέρα» είναι ο βασικότερος παράγοντας (μαζί με Διαφθορά) για την «κρίση» και την ξένη κατοχή στη χώρα μας. Τέτοιες  εταιρείες (όπως των διοδίων) δεν παράγουν εξαγώγιμο προϊόν ή υπηρεσία, δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας, δεν μειώνουν το «δημόσιο χρέος» και είναι οι πραγματικοί «τζαμπατζήδες» της Οικονομίας. Συντηρώντας  αυτήν την «Οικονομία» μιμούμαστε το σκύλο που κυνηγά την ουρά του…
            Τέλος η «Οικονομία του Αέρα» συρρικνώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων, αφού αυτή επιβάλλει τις ελαστικές και χαμηλά αμειβόμενες σχέσεις εργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι, όποιοι εργοδότες διατήρησαν  τους μισθούς και τα δώρα των εργαζομένων, έχουν επιχειρήσεις παραγωγικές. Η κατάργηση (ή έστω ουσιαστική ελάττωση)  αυτής της «Οικονομίας» αποτελεί όρο εθνικής επιβίωσης. Χρήματα, εργαζόμενοι, και τεχνογνωσία πρέπει να μεταφερθούν -αμέσως και άμεσα- στην Πραγματική Οικονομία, αν θέλουμε να ζήσει η Ελλάδα.
            Για αυτόν τον – επιπλέον - λόγο αξίζει κάθε συμπαράσταση στις  κινήσεις των πολιτών εναντίον των διοδίων. Αυτοί οι συμπολίτες μας, ανεπίγνωστα ίσως,  αναμετριούνται με το όλο σύστημα του «Αέρα» που έστησε ο Νεοφιλελευθερισμός.
Δεν είναι, μόνο, το αυτονόητο δικαίωμά μας  να πληρώνουμε  -στα πλαίσια της περιβόητης «Ελεύθερης Αγοράς»- προϊόντα και υπηρεσίες που εμείς επιλέγουμε. Είναι ο αγώνας ώστε  η χώρα μας να επανενταχτεί στην παραγωγική διαδικασία.